Basınç Regülatörü Filtresi
Valfler ve Regülatörler
Powermix D-7 Rotor (Mil)
Basınç Regülatörü
Selonid Valf (Ventil)
Valfler ve Regülatörler
Valfler ve regülatörler sanayideki CNC tezgahlardan, evlerdeki mutfak ve banyo tesisatlarına, araç motorlarından, elektrikli ev aletlerine kadar geniş bir yelpazede kullanım alanına sahiptir. Peki, regülatör ve valfler tam olarak hangi amaçla kullanılmaktadır? Çalışma prensipleri nedir?
Valf Nedir?
Valf, hidrolik sistemlerde akışkanların yönünü, basıncı ve debisini kontrol etmeye yarayan; akışkan sıvıların kontrolünü sağlayan supaplardır. Dilimizde vana olarak da geçmektedir. Hidrolik sistemdeki sıvı ve gazların yönünü ayarlayabilmek, akış yolunu açıp kapamak, basınç değerlerini kontrol etmek gibi fonksiyonları yerine getirmeye yaradığı için; bu devre elemanları motor ve su tesisatı alanlarında hayati önem arz etmektedir.
Çeşitleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?
Günümüzde valfler ve regülatörler ile günlük hayatın hemen hemen her noktasında karşılaşılmaktadır. Valfler genel olarak akışkanların olduğu her tür hidrolik sistemde kullanılmaktayken, regülatörler ise elektronik aletlerde kullanılmaktadır. Farklı alanda sınıflandırılabilen valfler, uygulama amacına göre genel olarak pnömatik ve hidrolik olmak üzere ikili bir ayrıma tutulur. En çok karşılaşılan valf çeşitleri şu şekildedir;
- Küresel valfler: Yangın emniyeti bulunan, yumuşak site sahip ya da normal amaçlı olarak; kapama ve açma veya belirli şartlarda kısma amacıyla kullanılmaktadır.
- Pres emniyetli valfler: dozaj pompasının, hat basıncına göre daha fazla basınçta olduğu durumlarda, hattan dışarı sızabilecek kimyasalların zararlarını engellemek ve bu yüksek basınçtan hattı korumak amacıyla kullanılır.
- Solenoid valf: Elektrik sinyallerini kontrol etmeye yarayan valf çeşididir. Genel olarak patlayıcı tehlikesi bulunan ortamlardaki akışkanları kontrol etmek için kullanılan bu valfler, elektromanyetizma temelli kontrol sistemlerine sahiptir.
- Sürgülü valf: Klape de denilen sürgülerin, düşey boyutta sınırsız vidalı mil aracılığıyla hareket etmesi yöntemiyle akışkanlara yol vererek; akışı durdurabilen valf çeşitleridir.
- Çekvalf: Ters akışı önlemesi nedeniyle akışkan maddelerin transferinde tercih edilmektedir. Boru tesisatları için büyük öneme sahiptir.
- Kelebek valf: Su tesisatında oldukça yaygın şekilde kullanılmaktadır. Kelebek denilmesinin sebebi, mil ve klape şeklinden dolayıdır. Kurulumu oldukça basittir.
Sayılanlar haricinde birçok valf çeşidi bulunmaktadır. Kullanım alanına göre ihtiyaç duyulacak model çeşidi değişeceği için valfler ve regülatörler hakkında kapsamlı bilgilendirme için bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Regülatör Ne İşe Yarar? Hangi Alanlarda Kullanılır?
Voltaj Regülatörleri, şebekelerdeki elektrik voltajında yaşanan dalgalanmaları dengelemek ve gerilim düzensizliğini engellemek için kullanılır. Şebeke geriliminde ani yükseliş ve düşüşler yaşanabilmektedir. Meydana gelen bu ani voltaj değişimleri, elektrikli cihazlara zarar vermektedir. Halk arasında voltaj düzenleyici, yükseltici trafo veya yükseltici olarak da isimlendirilen regülatörler sayesinde elektrikli aletler korunmaktadır.
Regülatör, hassas varyak sistemler ve transformatöre seri şekilde bağlanmaktadır. Giriş voltaj seviyesinin yüksek olduğu hallerde, giriş sargısının çıkış sargısına kıyasla daha düşük seviyede sarımlı bir hal almasıyla voltajı düzenlemektedir. Standart bir regülatör 160V ila 250V arasında düzeltme alanına sahiptir.
Görüldüğü üzere valfler ve regülatörler; ev ve işyerlerindeki elektronik aksama sahip cihazlardan, akışkanların bulunduğu hemen hemen bütün sistemlerde kendilerine ihtiyaç duyulan ürünlerdir. Kullanım alanlarının geniş ve zaruri olması nedeniyle bu ürünler kullanılırken kaliteli olanları tercih edilmelidir.